Lizosomy powstają z błon retikulum gładkiego przy współudziale aparatu Golgiego. Są otoczone pojedynczą błoną. Wewnątrz lizosomów znajdziemy różne enzymy trawienne (hydrolazy), najlepiej działające w środowisku lekko kwaśnym. Funkcją lizosomów jest trawienie wewnątrzkomórkowe. W żywej komórce enzymy trawienne nie są uwalniane do cytoplazmy, bo spowodowałoby to jej samostrawienie, gdyby zostały uruchomione. Pamiętajmy, że cytoplazma ma pH 7,2, więc niezbyt dla nich ciekawe. Lizosom łączy się z pęcherzykiem zawierającym substancje do strawienia (jest to tzw. fagosom) i dopiero w lizosomie wtórnym przebiega trawienie (inaczej nazywa się on wtedy wakuolą autofagalną). A rozkłada hydrolitycznie białka, lipidy cukry itd., trawi uszkodzone organelle, toksyny, ciała obce i gromadzi ciała resztkowe (niestrawione).
MIKROCIAŁKA
Peroksysomy - występują zarówno w komórkach roślinnych, gdzie wykorzystywane są podczas fotooddychania, oraz zwierzęcych. Zawierają enzym katalazę, który przeprowadza reakcję redukcji nadtlenku wodoru (H2O2), który uszkadza tkanki. Ma również wiele enzymów utleniających - oksydaz. Nie powstaje w nich ATP, mimo dużego zużycia tlenu.
Glioksysomy - występują tylko w tkankach roślinnych magazynujących tłuszcze. Zawierają enzymy umożliwiające szybki rozkład tłuszczów do acetylo-CoA i przemianę w cukier. Dzieje się tak u roślin oleistych np. gdy kiełkują.
Glioksysomy - występują tylko w tkankach roślinnych magazynujących tłuszcze. Zawierają enzymy umożliwiające szybki rozkład tłuszczów do acetylo-CoA i przemianę w cukier. Dzieje się tak u roślin oleistych np. gdy kiełkują.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz