wtorek, 31 grudnia 2013

ELEMENTY BUDOWY UKŁADU POKARMOWEGO I ICH FUNKCJE



 JAMA USTNA

- w jamie ustnej następuje wstępna obróbka mechaniczna i chemiczna
- za pomocą zębów pokarm jest odgryzany, rozdrabniany i miażdżony
- ślinianki wydzielają ślinę nawilżającą pokarm
- amylaza zawarta w ślinie rozkłada skrobię na maltozę i dekstrynę
- język odpowiada za mieszanie pokarmu, formowanie kęsów i umożliwia ssanie mleka, odczuwanie smaków oraz artykułowanie dźwięków
-zawiera komórki żerne chroniące przed drobnoustrojami np. neutrofile




PRZEŁYK

- umięśniona rura pozwalająca na przesuwanie pokarmu do żołądka przez tzw. ruchy robaczkowe, czyli skurcze mięśni gładkich
- na granicy między przełykiem a żołądkiem znajduje się mięsień poprzecznie prążkowany - zwieracz, który zapobiega cofaniu się pokarmu do gardła
- jest zaopatrzony w gruczoły nawilżające śluzem
- średnio twardy kęs dociera do żołądka po 4-8 sekundach, a miękki już po 1 sekundzie




ŻOŁĄDEK
- jest najszerszym odcinkiem przewodu pokarmowego
- przedłuża trawienie amylazą ślinową
- uczestniczy w trawieniu białek
- chroni przed przepełnieniem jelit
- wydziela sok żołądkowy składający się z wody, enzymów trawiennych jak podpuszczka, pepsynogen i lipaza żołądkowa oraz kwasu solnego, śluzu, NaCl, soli mineralnych i czynnika Castle'a (przeciwanemicznego)
- wyjaławia pokarm




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz